Banánové lievance s ricottou (aj kváskové)
Môj obľúbený spôsob prípravy lievancového cesta (večer) som vylepšila pridaním lyžičky špaldového kvásku, namiesto prášku do pečiva :-) Keď kvások nemáte, vôbec to nevadí, len ho vynechajte :-) Inak boli tieto lievance veľmi chutné, sladené iba banánom, vláčne vďaka ricotte, výživné a sýte :)
2 vajcia
1 zrelý banán
150 g ricotty
60 g ovsenej múky
1 ČL špaldového kvásku
1 PL chia alebo ľanových semienok
cca 30 ml mlieka na zriedenie
Prípravu si môžete uľahčiť a všetky suroviny okrem kvásku vložiť do mixéra a pomixovať, kvások primiešajte až po zmixovaní. Keď mixér použiť nechcete, v miske roztlačte banán, pridajte vajíčka, múku, kvások, chia a ricottu, všetko zmiešajte a nechajte cez noc v chladničke. Vznikne vám husté cesto, ktoré pred pečením rozrieďte trochou mlieka. Keď použijete kvások, nechajte cesto pred pečením chvíľu postáť na linke. Vytvárajte lievance pomocou lyžice, keď sa vytvoria bublinky, krátko opečte aj z druhej strany. Ja opekám na miernom plameni na palacinkovej panvici bez použitia tuku.
Máte radi lievance? V mojej knihe nájdete okrem iného 18 receptov na lievance od výmyslu sveta :-) Kúpiť si ju môžete tu aj s venovaním a podpisom :)