Paradajková salsa
Nemala som vôbec čas ísť nakúpiť, varila som v podstate z ničoho a vtedy vznikajú tie najlepšie a najjednoduchšie recepty :D no a včera večer to už bolo kritické, v chladničke som mala iba zvyšok krémového syra, nejakú šalotku a parmezán, na záhrade ma čakali dve osamotené paradajky, bylinky a vzniklo z toho toto! bolo to strašne dobré, pozerali sme rozprávku Ratatouille a asi ma nakopla tá malá myš alebo čo, ale cítila som sa pri dochucovaní tejto salsy ako ten najväčší šéfkuchár, manžel ma inak už dlho volá malý šéf :D bola to teda paradajková "salsa", podávala som s orestovaným kváskovým chlebom, potrela som ho cesnakom, no dnes robím zas ,ako tu tak o tom uvažujem :-) tak vyskúšajte pre hostí ako chuťovku alebo na raňajky, večeru.
2 menšie paradajky
1 šalotka alebo menšia cibuľa
malá hrsť petržlenovej vňate
šťava z 1/2 citróna
pár kvapiek olivového oleja
štipka soli a mletého čierneho korenia
1 strúčik cesnaku
krémový syr
parmezán
chlieb alebo bagetky
Paradajky, šalotku a 1/2 strúčiku cesnaku nakrájajte ostrým nožom na malé kúsočky. Druhú polovicu cesnaku si odložte na potieranie chleba. Z cesnaku vyberte klíček, aby vám nebolo ťažko. Všetko dajte do misky a pokvapkajte citrónovou šťavou, pridajte štipku soli a mletého čierneho korenia. Keď máte koriandrovú vňať, dajte tú, ja som nemala, tak bola petržlenová. Nejaké bylinky určite použite, vyzdvihne to chuť celého jedla. Pridajte ešte olivový olej, všetko pomiešajte a nechajte chvíľu postáť, aby sa prepojili chute. Zatiaľ si orestujete chlieb, potrite ho cesnakom, krémovým syrom (nie taveným) a navrstvite salsu, na tanieri ozdobte nastrúhaným parmezánom, pokvapkajte citrónom a podávajte :-)
P.S. Pokojne pridajte avokádo :-)
Páčia sa vám moje recepty? V mojej knihe nájdete 300 receptov, z ktorých si určite vyberiete svoje obľúbené :-) Kúpiť si ju môžete tu.