top of page

Marhuľový džem bez cukru a chémie

Recept je veľmi jednoduchý a rýchly, žiadne dlhé varenie a miešanie, žiadny cukor ani chémia, len čistá chuť marhúľ, ktorú si vychutnáte aj v zime. Tak si prečítajte ako na to, ja som si dala džem už aj ráno do kaše, na lievance.. džem chutí ako čerstvé rozmixované marhule, nie ako presladená zmes, z ktorej ma bolia zuby :D milujem tú kyselkavú chuť, už vidím, že mi do zimy ani náhodou nevydrží :-)

Budete potrebovať:

  • 2 kg zrelých marhúľ

  • 2 jablká

  • 2 PL jablkovej vlákniny (voliteľné)

  • 12 g agar prášku (prírodná želatína)

Marhuľky by mali byť zrelé, aby neboli veľmi kyslé, keď džem uvaríte a bude sa vám zdať príliš kyslý, môžete cukor dať, to je už na vás, zvoľte napr. brezový cukor alebo stéviu. Ja som cukor nepoužila, marhule boli zrelé a džem je vo výsledku kyselkavý, tak ako to mám rada :-) Marhule odkôstkujte a nakrájajte na kúsky, jablká ošúpte a na jemno nastrúhajte k marhuliam, môžete použiť aj viac jabĺk, džem vám osladia. Vložte do hrnca, podlejte trochou vody, len aby neprihoreli. Zakryte a na miernom plameni duste, kým nezmäknú, trvá to iba pár minút. Odstavte z ohňa a tyčovým mixérom marhule pomixujte, pridajte 12 g agar prášku, jablkovú vlákninu, priveďte k varu a za stáleho miešania varte maximálne 10 minút. Hotovo! Vďaka agaru bude mať džem želatínovú konzistenciu, zhustne vám v pohári. Agar prášok kúpite v bio obchode, je to prírodná želatína získaná z morských rias, som s ňou veľmi spokojná. Hotový džem nadávkujte do čistých uzatvárateľných pohárov, Vložte do vriacej vody a sterilizujte 10 minút, poháre s džemom by mali byť ponorené do 2/3. Vyberte, otočte hore dnom, zakryte do deky a nechajte vychladnúť. Keď sa bojíte použiť marhule, vyskúšajte iné ovocie, jahody, čerešne, čokoľvek, recept je univerzálny, no nám tento marhuľový veľmi chutí, už sa teším na dobrú čokoládovú tortu, ktorú s ním pripravím :-) Z tohto množstva marhúľ mám šesť 2 dcl pohárov džemu.

Keby ste na prípravu džemu použili viac ovocia, použite cca 3 g agaru v pomere s 500 g ovocia.

To je všetko, lahodný džem bez cukru je pripravený, už sa len zahryznúť do dobrého kváskového chlebíka a vychutnať si mlieko od kravičky :-)

Sú pre vás moje recepty inšpiráciou? Chcete ich mať stále po ruke? V mojej knihe nájdete až 300 receptov, z ktorých si určite vyberiete svoje obľúbené :)

Môžete si ju kúpiť v každom dobrom kníhkupectve.


DOVOLENKA NA LIPTOVE?

chata.png

Na tejto rozprávkovej chate Vám bude chutiť najlepšie :)

KATEGÓRIE

bottom of page