Kváskový závin 3x inak
Objavila som recept, ktorý som určite nerobila naposledy :-) V skupine Pečem pecen som našla inšpiráciu na kváskový závin. Ja som si recept upravila podľa múk, ktoré som mala doma a vymyslela som si tri náplne, aby som nabudúce vedela, ktorú urobím, ale urobím asi zase všetky, lebo si neviem vybrať tú najlepšiu. Boli to maková, kakaová so škoricou a tvarohová, napíšem vám recept aj na kokosovú, lebo tú fakt milujem, pridávam do nej aj čučoriedky :-)
Štartér:
100 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
100 g vody
2 PL špaldového kvásku (môžete použiť aj chlebový ražný)
Zakryté nechajte rozkvasiť 9-12 hodín.
Cesto:
220 g špaldovej hladkej múky
150 g celozrnná pšeničná múka alebo celozrnná špaldová múka
40 g mäkkého masla
40 g trstinového cukru
štipka soli
2 vajcia
100 ml mlieka
+štartér
vajíčko na potretie
Všetky suroviny spolu so štartérom vymieste (cca 10 minút v mixéri). Zakryté nechajte dve hodiny kvasiť. Cesto rozdeľte na dva alebo na štyri bochníky. Ja som rozdelila na 4, vznikli mi tak menšie záviny, ktoré som naplnila rôznymi náplňami. Cesto nechajte na doske chvíľu odpočívať, potom ho rozvaľkajte na hrúbku 0,5 cm a naplňte. Uložte na papier na pečenie, zakryté nechajte kvasiť ešte hodinu. Potrite vajíčkom a pečte pri teplote 180 °C asi 35 minút. Ja rúru pre pečením zaparujem. Na dne rúry nechajte nahriať plech a po vložení závinov do rúry na tento plech vylejte asi 100 ml vriacej vody, rúru rýchlo zatvorte. Po upečení nechajte záviny úplne vychladnúť na mriežke.
1. Tvarohová náplň
Touto náplňou som naplnila dva záviny, lebo jej bolo viac.
250 g jemného tvarohu
2 ČL trstinového cukru
1 PL vanilkového pudingového prášku (Zlatý klas, škrob, kukuričná múka)
1 vajce
Všetky suroviny spolu zmiešajte, vzniknutým krémom potrite celý plát cesta, boky zahnite, aby vám náplň nevytiekla a zrolujte. Závin je jemný a vláčny, pre milovníkov tvarohu ako stvorený :-)
2. Kakaovo-škoricová náplň
30 g kakaového prášku
2 ČL trstinového cukru
cca 30 ml horúceho mlieka
Do mištičky nasypte kako, cukor a zalejte vriacim mliekom. Vznikne vám jemná kašička, ktorá bude mať konzistenciu džemu. Natrite plát, zahnite boky cesta a zrolujte.
3. Maková náplň
80 g mletého maku
60 g horúceho mlieka
2 ČL trstinového cukru
Do mištičky nasypte mak s cukrom a sparte ho vriacim mliekom. Poriadne vymiešajte, keby to bolo veľmi husté, prilejte mlieko. V prípade kokosovej náplne do misky nasypte kokos a prilievajte horúce mlieko, kým vám nevznikne akurát hustá kašička.
Ostáva už len uvariť dobrý čaj alebo kávu a popriať dobrú chuť :-)
Sú pre vás moje recepty inšpiráciou? Chcete ich mať stále po ruke? V mojej knihe nájdete až 300 receptov, z ktorých si určite vyberiete svoje obľúbené :)
Môžete si ju kúpiť v predpredaji v každom dobrom kníhkupectve alebo na mojej stránke aj s venovaním :-)