top of page

3x mazanec - kváskový, kysnutý, bez kysnutia

Receptov na mazanec je veľa a vy máte určite svoj obľúbený, no tu je môj výber, ktorý som posledné týždne testovala :-) Prvý je kváskový mazanec, skúšala som recept od Maškrtnice a v článku sa dočítate, či sa mi to podarilo. Klasický kysnutý mazanec som robila minulý rok, tento rok som ho neskúšala, lebo mám kvások, tak ostanem verná tomu, ale mazanec je výborný, odporúčam. No a napokon je tu ten nekysnutý, je to v podstate sladký koláč s citrónovou kôrou, nám veľmi chutil :-) Dúfam, že si vyberiete ;) Pridávam aj link na video, v ktorom sa môžete pozrieť ako upliesť mazanec zo 4 prameňov, je to jednoduché a efektné.

1. Kváskový mazanec

Keďže mám pred kváskom veľký rešpekt, rada sa inšpirujem kváskovým receptom u skúsenejších, mazanec som piekla podľa maškrtnice, robila som z polovičnej dávky:

http://www.maskrtnica.cz/kvaskovy-mazanec/

Postupovala som podľa receptu, iba som ubrala cukor a dala som iba polovičné množstvo hrozienok, aj tak sa mi to zdalo sladké, ale ja som taká odsladená, tak mňa veľmi nepočúvajte :-) Piekla som na 220 stupňov iba 5 minút a potom som znížila, lebo 1x sa mi pripiekol, asi mám silnú rúru alebo neviem. Použila som aj trik s tortovou obručou, odporúčam, vyšlo to super. Skúšala som ho 2x, raz z bielej múky a raz z celozrnného špaldového rozkvasu a s podielom celozrnnej múky v ceste, oba sa mi podarili. Môžete urobiť klasické bochníky, no ja som ho uplietla zo 4 prameňov ako uvidíte vo videu.

Tu je pán mazanec v reze :-)

Už sa len zahryznúť :-)

2. Kysnutý mazanec

Páči sa recept z minulého roka:

  • 350 g špaldovej celozrnnej hladkej múky

  • 200 ml mlieka

  • 2 vajcia

  • 2 PL kokosového oleja

  • 1/2 balíčka sušeného droždia

  • soľ

  • muškátový oriešok

  • kurkuma

  • hrsť hrozienok

K Veľkej noci neodmysliteľne patrí hrudka a paska, ako sa u nás hovorí, ale mnohí z vás tento sladký chlieb poznajú ako mazanec. Skúste si pripraviť zdravší variant tejto veľkonočnej dobroty zo špaldovej múky. Poldeci mlieka si zohrejeme, aby bolo vlažné, pridáme sušené droždie, lyžicu múky a necháme 10 minút kysnúť. V mise si zmiešame múku, mlieko, vyšľahané vajcia, roztopený kokosový olej, trošku soli. Pridáme štipku muškátového oriešku a poprášime kurkumou. Do zmesi primiešame kvások a cesto vypracujeme varechou alebo rukami. Keď sa vám bude zdať cesto husté prilejte mlieko, keď riedke, pridáme múku. Vypracované cesto necháme hodinu kysnúť prikryté utierkou. Po vykysnutí ho preložíme na pomúčenú dosku, primiešame vopred namočené hrozienka, vypracujeme bochník a preložíme ho do zapekacej misy, ktorú sme vymastili kokosovým olejom. Pečieme asi 40 minút, v rúre si môžete zapnúť funkciu ventilátor, ktorá je vhodná pri pri pečení chleba. Na našom veľkonočnom tanieri nájdete mazanec, hrudku, maslo, vajíčko a domácu klobásku, tieto vyberané dobroty si môžete užiť aj v zdravšej verzii, stačí vyskúšať.

3. Nekysnutý mazanec

Keď nemáte kvások a nechcete použiť droždie, možno vás poteší recept na nekysnutý mazanec - sladký koláč s citrónovou kôrou, ktorý vám ten kysnutý určite pripomenie :-)

Recept:

  • 4 vajcia

  • 40 g trstinového cukru

  • 50 g nesírených hrozienok

  • 160 ml mlieka

  • 60 g masla

  • 90 g celozrnnej špaldovej hladkej múky

  • 110 g špaldovej hladkej múky

  • 1 balíček prášku do pečiva s vínnym kameňom

  • hrsť celých mandlí

  • kôra z 1 bio citróna

Hrozienka si namočte do teplej vody alebo do rumu. Vajcia vyšľahajte s cukrom do peny. Na nižších otáčkach prilejte mlieko a roztopené maslo (nie horúce), citrónovú kôru (na tej nešetrite), prisypte obe múky s práškom do pečiva. Obdĺžnikovú (20x25) alebo menšiu tortovú formu (podľa toho, aký chcete dosiahnuť tvar) vysteľte papierom na pečenie (lepšie sa bude vyberať a nezašpiníte si riad:-)), cesto vylejte do formy, posypte precedenými hrozienkami a celými mandľami. Posypujem ich až na konci preto, aby boli hrozienka aj mandle rovnomerne rozmiestnené, osvedčilo sa mi to viac ako ich zamiešať do cesta. Pečte pri teplote 160 °C asi 45 minút. Sledujte, či sa zvrchu nepripaľuje, podľa potreby ho prikryte alobalom. Skontrolujte špáradlom, či je mazanec upečený, po vytiahnutí musí byť špáradlo čisté. Nechajte úplne vychladnúť, odstráňte papier na pečenie a môžete servírovať.

Opäť pán mazanec v reze :-) Prajem vám krášnu Veľkú noc a dobrú chuť!

Sú pre vás moje recepty inšpiráciou? Chcete ich mať stále po ruke? V mojej knihe nájdete až 300 receptov, z ktorých si určite vyberiete svoje obľúbené :)

Môžete si ju kúpiť v predpredaji v každom dobrom kníhkupectve alebo na mojej stránke aj s venovaním :-)


DOVOLENKA NA LIPTOVE?

chata.png

Na tejto rozprávkovej chate Vám bude chutiť najlepšie :)

KATEGÓRIE

bottom of page