Mäkké špaldové medovníčky

Prichádzajú najkrajšie sviatku v roku a k tým neodmysliteľne patria medovníčky. Mne sa tento rok podarili veľmi chutné. Nepoužila som do nich cukor, ale med. Medovú chuť dopĺňa oriešková kvôli špaldovej múke. Ideálna kombinácia - celozrnné, nie veľmi sladké, mäkké. Už to vidím ako pečiem ďalšiu várku, lebo môj malý stravník je s medovníkmi veľmi spokojný. Večer, keď ide spinkať, spievame pesničku o mamke, ktorá kúpi dcérke medovníky na trhu. Keď sme upiekli prvú várku, hneď si na to spomenula a povedala mi, že som ako mamka v tej pesničke. Tá detská radosť z maličkostí je úžasná :-*

Na medovníčky potrebujete:

  • 500 g celozrnnej špaldovej hladkej múky

  • 180 g masla

  • 140 g medu

  • 2 vajcia

  • 1,5 ČL mletej škorice

  • 1,5 ČL korenia na medovníky alebo perníkového korenia

  • 2 ČL prášku do pečiva s vínnym kameňom

P.S. Odporúčam robiť z dvojitej dávky ;)

Maslo s medom dajte do menšieho hrnca a na miernom ohni zohrejte tak, aby sa roztopili. Do misky vsypte múku, prášok do pečiva, korenie na medovníky, škoricu, vajíčka a prilejte vlažné roztopené maslo s medom (nie horúce!). Premiešajte, aby sa suroviny spojili a potom ešte rukou spracujte do kompaktnej hmoty. Rozdeľte na menšie časti a urobte placku, zabaľte do potravinovej fólie a dajte na celú noc do chladničky. Tak sa vám cesto bude lepšie vaľkať :-) Ráno vyberte a počkajte, kým cesto povolí. Uložte na dosku, zakryte fóliou, v ktorej cesto odpočívalo a vyvaľkajte na hrúbku ako ste zvyknutí (asi 0,8 - 1 cm). Keď urobíte cesto tenšie, medovníky budú chrumkavejšie. Vykrajujte pomocou formičky a ukladajte na papier na pečenie v odstupe pár centimetrov. Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C 12 minút s funkciou ventilátor. Ja sledujem hlavne medovníky, keď sú už jemne hnedasté, tak ich vyberám a potriem vajíčkom. PO potretí vajíčkom ich dajte ešte na pár sekúnd do rúry. Budú krásne lesklé. Takto postupujte až kým neminiete cesto. Z jednej dávky mi vyšli 4 plechy medovníkov. Nechajte ich vychladnúť a uzavrite do kovovej nádoby s nakrájaným jabĺčkom. No mäkké sú hneď, nie je potrebné ich robiť dva týždne dopredu.

My sme zdobili 1x, aj to tak vyzerá :-) Ale zabavili sme sa a to je hlavné :-) No a to najlepšie nakoniec:

Ochutnááávka! Prajem vám krásne Vianoce!


MOJA KNIHA

KATEGÓRIE