Vanilkové lievance s ovocným coulis

Kto by nemiloval lievance :-) U nás sú veľmi obľúbené, nedeľné ráno im vždy patrí, lebo je to taký čarovný deň, keď nemusíme nič a to je vzácne. Všetci mi pomáhajú s prípravou a ja sa na to vždy veľmi teším. Ani tieto lievance neboli výnimkou. Robila som ich v nedeľu, ale spomínali sme ich ešte v pondelok, také boli dobré! Sú bez cukru a bez laktózy. Namiesto vanilkového lusku určite nepoužívajte "vanilkový cukor", je to iba pseudovanilkový cukor, to už určite viete. Oplatí sa kúpiť pravý vanilkový struk, lebo ten dodá jedlu nezameniteľnú chuť a struk môžete využiť na prípravu domáceho vanilkového cukru, či extraktu. Kedykoľvek sa rozhodnete tieto lievance vyskúšať, verím, že vám budú chutiť a že strávite krásne ráno so svojou rodinou ;)

Lievance:

  • 3 vajcia

  • 1 zrelý banán

  • 1 vanilkový struk

  • 50 ml teplej vody

  • 50 g mandľovej múky

  • 40 g celozrnnej špaldovej hladkej múky

  • 20 g kokosového oleja

Coulis:

  • 3 hrste mrazeného lesného ovocia

  • 1 PL medu

  • pár kvapiek citrónovej šťavy

Banán a vajíčka dáme do misky a pomixujeme tyčovým mixérom. Pridáme teplú vodu, roztopený kokosový olej a znovu pomixujeme. Prisypeme obe múky, zrniečka vanilkového lusku (lusk rozrežeme a nožom vyberieme zrniečka vanilky). Premiešame a necháme pár minút postáť. Vznikne nám hustejšie cesto. Panvicu necháme rozohriať a lyžicou naberáme cesto a vytvoríme lievance. Nepoužívam klasickú panvicu na lievance, iba obyčajnú a sú rovnako pekné :-) S cestom sa dobre pracuje a lievance sa ľahko otáčajú. Keď upečieme všetky lievance, na panvicu dáme ovocie, podlejeme ho trochou vody a dusíme, kým nezmäkne. Primiešame lyžicu medu a na prudkom plameni zredukujeme omáčku. Naservírujeme lievance, polejeme ovocným coulis a posypeme mandľami.

Porcie: 23 lievancov Čas prípravy: 30 minút


MOJA KNIHA

KATEGÓRIE