top of page

Najlepšia čokoládová torta s mandarinkami a badyánom

Sľúbený recept na tú najlepšiu čokoládovú tortu je tu. Dúfam, že vám spríjemní víkend a využijete aj mandarinky, ktoré ja osobne tiež milujem :-)

  • 5 vajec

  • 120 g čokolády (70 % kakaa)

  • 50 g masla alebo kokosového oleja

  • 2 ČL prášku do pečiva s vínnym kameňom

  • 500 g jemného plnotučného tvarohu

  • 1 PL medu

Mandarinková poleva:

  • 5 mandariniek

  • 1 PL kokosového sirupu alebo medu

  • 1/2 ČL mletého badyánu

  • mandarinky na ozdobu

Najprv si zapneme rúru na 180 °C. Keď si chcete uľahčiť prácu, vložte čokoládu s maslom do keramickej misky na dno rúry. Čokoláda s maslom sa roztopia, no môžete postupovať aj klasicky a roztopiť ich nad parou. V rúre ich treba sledovať a včas vybrať. Zatiaľ si vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme do tuhej peny. Žĺtky tiež vyšľaháme, kým nezískame krémovú konzistenciu. Medzitým by sme už mali vybrať čokoládu s maslom z rúry, vlažné vmiešame k žĺtkom a len stierkou spojíme do jednotnej hmoty. Pridáme aj polovicu snehu s práškom do pečiva a jemne zapracujeme. Pridáme aj druhú polovicu a po vymiešaní vylejeme do malej tortovej formy s priemerom 18 cm. Môžete použiť aj väčšiu formu, no budete mať nižší koláč a zrejme sa nebude dať rozkrojiť na dve časti. Formu vystelieme papierom na pečenie tak, že papier uzavrieme do formy. Okraje nemusíme vystlať papierom, po upečení nožom orežeme koláč a tak ho oddelíme od formy. Pečieme na 180 °C 15-20 minút, skontrolujeme špáradlom. Zatiaľ si vymiešame tvaroh s medom. Tortu hneď po upečení vyberieme, orežeme okraje, preklopíme na ruku a stiahneme papier na pečenie. Necháme trochu vychladnúť, rozrežeme na dve časti a naplníme tvarohom. Nedávajte viac sladidla, mandarinková poleva bude sladká. Mandarinky odšťavíme alebo pomixujeme a precedíme. Šťavu prelejeme do panvice a na prudkom ohni zohrievame. Keď začne bublať, primiešame med a badyán, ten nevynechajte, chutí neopísateľne, no ani to s ním neprežeňte. Omáčka sa nám po pár sekundách zredukuje. S prípravou mandarinkovej polevy je vhodné počkať do fázy, keď budete mať korpusy naplnené, lebo rýchlo zhustne a museli by ste ju potom znova zohriať, aby sa dala vyliať na tvaroh. Tortu ozdobíme zredukovanou mandarinkovou šťavou a mandarinkami. Môžeme hneď servírovať alebo nechať cez noc v chladničke. Ani na druhý deň nebude korpus mokrý. Táto torta je jedna z mojich najobľúbenejších, chutí priam podmanivo :-) Porcie: 4-6 Čas prípravy: 45 minút


DOVOLENKA NA LIPTOVE?

chata.png

Na tejto rozprávkovej chate Vám bude chutiť najlepšie :)

KATEGÓRIE

bottom of page