Nadýchaný cuketový perník
Dnes mám krásny deň - videla som svoje 3D bábätko, je zdravé a ja nemôžem byť šťastnejšia :-*Včera som upiekla ku kávičke tento perník, manželovi som nepovedala, že tam nie je múka, lebo som chcela zistiť, či si to všimne. Nevšimol, lebo to cesto je božské! Nadýchané, jemné, vláčne, čokoládové. Perník chutí najlepšie vychladený, u nás poliaty slivkovou nutelou, ktorú som dávala včera. Som unesená a určite ho ešte niekedy upečiem, aj keď je o mne známe, že ten istý koláč 2x nepečiem :D
2 šálky nastrúhanej cukety (jedna stredne veľká cuketa)
3 ČL škorice
4 vajcia
zrelý banán
150 g čokolády (min. 50 percent podielu kakaa)
2 ČL prášku do perníka
20 g holandského kakaa
20 g masla
2 PL slivkového džemu
Najprv zapneme rúru na 160 stupňov. Do keramickej misky nalámeme čokoládu a spolu s maslom vložíme do rúry. Zatiaľ si rozdelíme vajíčka na žĺtky a bielky. Cuketu ošúpeme, rozrežeme, vyberieme jadierka a nastrúhame nahrubo. Cuketu pridáme k žĺtkom, pridáme aj banán, škoricu, kakao, džem a prášok do perníka. Banán roztlačíme a všetko spolu premiešame. Nezabudneme na čokoládu v rúre, ktorú občas jemne premiešame a keď sa roztopí, vyberieme ju z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a prilejeme k cuketovej zmesi. Bielky vyšľaháme do tuhej peny a polovicu zapracujeme do cesta. Pridáme aj druhú časť snehu a keď ju vmiešame, vznikne nám nadýchané, jemné cesto. Formu (15x20) vystelieme papierom na pečenie, cesto opatrne vylejeme a rozotrieme. Pečieme 20 minút na 160 stupňov a potom ešte 10 minút na 180 stupňov. Skontrolujeme špáradlom, či ostane po vytiahnutí z koláča suché. Podávame preliate ovocným coulis, v mojom prípade to bolo slivkové. Keď použijete čokoládu s vyšším podielom kakaa (70 percent), je podľa môjho názoru nutné koláčik mierne osladiť pred pečením (aby nebol horký) alebo po upečení potrieť napríklad slivkovým džemom. Porcie: 4 Čas prípravy: 50 minút