Mrkváčik bez múky

Už dávnejšie som skúšala mrkváčik s tvarohom, počas týždňa som sa rozhodla, že ho znova vyskúšam, no bez múky. Chutí celkom podobne, ja som spokojná, navyše, malá mi zjedla polovicu, takže sa teším, že u nás mal úspech :-) Je bez múky (aj bez vločiek), bez cukru a keď navrch nedáte jogurt, máte ho aj bez laktózy.

  • 250g očistenej mrkvy

  • 4 vajcia

  • 100 g lieskových orechov (alebo iných)

  • 2 ČL vínneho kameňa (prášok do pečiva)

  • 1 zrelý banán

  • 20 g masla alebo kokosového oleja

  • 5 sušených sliviek (alebo datlí)

  • 30 ml vody

  • 200 g gréckeho jogurtu

  • 2 ČL medu

  • mandľové maslo

V kuchynskom mixéri zmixujeme mrkvu s orechami a vodou najemno. Mrkvu som vážila už očistenú. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. K rozmixovanej zmesi pridáme žĺtky, prášok do pečiva, banán a vopred namočené slivky. Všetko spolu zmixujeme, vyšľaháme sneh z bielkov a primiešame k mrkvovému cestu. Menšiu formu (25 cm) vystelieme papierom na pečenie a cesto rovnomerne rozotrieme. Pečieme na 180 stupňov asi 35 minút, treba skontrolovať špáradlom, či ostane po vytiahnutí suché. Necháme vychladnúť a ozdobíme gréckym jogurtom, ten osladíme medom alebo iným sladidlom. Nemusíte použiť žiadne, grécky jogurt je dobrý aj bez sladenia. Ja som koláčik ozdobila mandľovým maslom, no môžete aj tekutým džemom. Hneď podávame alebo dáme zachladiť. Porcie: 5 Čas prípravy: 1 hodina


MOJA KNIHA

KATEGÓRIE