Špaldový koláč so slivkami a makom
A čo tak slivkový? :-) Bol výborný, najlepšia bola tá slivkovo-maková poleva na ňom. Keď nemáte datľový sirup, použite iné tekuté sladidlo, napríklad javorový sirup. Prajem vám pekný víkend, víťaza súťaže vyhlásim zajtra poobede!
3 vajcia
1 PL datľového sirupu
150 ml mlieka (použila som ryžové)
130 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
1 balenie vínneho kameňa
10 g kokosového oleja
1 ČL škorice
300 g sliviek
Poleva:
60 g maku
200 g sliviek
1 Pl datľového sirupu
1 Čl škorice
Vajcia vyšľaháme dopenista. Jemne vlejeme datľový sirup a ešte premiešame. Vlejeme mlieko s roztopeným kokosovým olejom. Pridáme múku, zmiešanú so škoricou a práškom do pečiva. Celú zmes vylejeme do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Poukladáme slivky, odkôstkované a prekrojené na štvrtiny. Dáme piecť na 180 stupňov na 35 minút. Kontrolujeme špáradlom. Zatiaľ si urobíme polevu. V mixéri zmixujeme slivky, pomletý mak, škoricu a datľový sirup, odložíme do chladničky. Keď sa koláč upečie a trochu vychladne, otočíme ho a stiahneme papier na pečenie. Uložíme na tanier a potrieme polevou. Môžeme nechať schladiť alebo rovno podávame. Porcie: 6 Čas prípravy: 50 minút