top of page

Čerešňovo-tvarohový koláč

Prajem vám krásny víkend a dobrú chuť k fit koláčiku, akým je, napríklad, tento :-) U nás padli za obeť posledné mrazené zásoby čerešní a s výsledkom som naozaj spokojná, môžete použiť aj iné ovocie.

Cesto:

  • 4 žĺtky

  • 50 g roztopeného masla

  • 2 bio citrónové cukry (40 g) (napr. vo Freshi)

  • šťava z 1/2 citróna

  • 140 g hladkej celozrnnej múky

  • 1 ČL vínneho kameňa

Plnka:

  • 500 g jemného plnotučného tvarohu

  • 4 bielky

  • 1 citrónový cukor (20 gramov)

  • 1 PL trstinového cukru

  • 450 g čerešní

Žĺtky si vyšľaháme s citrónovým cukrom do peny. Pridáme maslo a premiešame, prisypeme múku s práškom do pečiva, citrónovú šťavu a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Dáme ho na polhodinu do chladničky. Cesto vyberieme, rozvaľkáme a vložíme do tortovej formy, vystelieme aj okraje. Popicháme vidličkou a dáme piecť na 10 minút do rúry na 170 °C. Kým sa cesto pečie, pripravíme si plnku. Bielky si vyšľaháme do peny. Postupne prisypávame citrónový cukor a šľaháme, metličkou jemne primiešame tvaroh. Ja som mala mrazené čerešne, v panvici som si ich zohriala, posypala som ich lyžicou cukru, pustili šťavu, tak som k nim pridala ešte lyžicu zlatého klasu, aby sa šťava zahustila. Keď máte čerstvé čerešne, tento postup môžete vynechať. Na predpečené cesto vylejeme tvarohové cesto a jemne uložíme čerešne, vylejeme aj šťavu z čerešní. Pečieme na 140 °C asi 40 minút. Koláčik je skutočne výborný :)


DOVOLENKA NA LIPTOVE?

chata.png

Na tejto rozprávkovej chate Vám bude chutiť najlepšie :)

KATEGÓRIE

bottom of page