Risotto z modrákov
Z húb som toho vyskúšala už celkom dosť, ale na moje obľúbené risotto nedám dopustiť :-) Použila som modráky, sú to huby ako stvorené na risotto, lebo ostanú chrumkavé aj po polhodine varenia. Keď nemáte modráky, dajte iné huby, môžete aj šampiňóny, keby horelo, určite bude dobré aj s nimi :-)

1 šálka ryže (ideálne arborio)
1 cibuľa
1 L zeleninového vývaru
2 Čl himalájskej soli
Syr Pecorrino Romano
modráky (koľko sa vám zmestí do hrnca :-)
maslo
Na masle orestujeme nakrájanú cibuľku dozlatista. Pridáme nakrájané modráky, môžete ich nakrájať aj na menšie kúsky, lebo sú to huby, ktoré sa len tak ľahko nerozvaria. Aj po 30 minútovom varení sú modráky stále jemne chrumkavé. Keď budú orestované, pridáme ryžu a pomiešame. Vedľa v hrnci necháme bublať vývar. Prilejeme naberačku vývaru a vmiešame do ryže. Takto postupujeme, až kým nebude ryža polomäkká. Vtedy je risotto hotové. Nebojte sa nechať na konci viac vývaru, aby sa risotto lialo. Pred odstavením ho posolíme, primiešame lyžicu masla a hrsť pecorina. Maslo a syr zjemnia celé risotto a zahustia omáčku. Na tanieri ochutíme pecorinom, či bylinkami a podávame teplé, najlepšie čerstvé. Porcie: 4 Čas prípravy: 45 minút