Nadýchaný kokosový koláč
Nedávno som pridávala recept na koláč z gaštanového pyré bez múky, ktorý mal u vás úspech :-) Pripravila som si ďalší koláč BEZ MÚKY A CUKRU, pre milovníkov kokosu ako stvorený. Chuť jemného kokosového koláča je doplnená vanilkovým krémom, čokoládou a ovocím. My sme ho mali na raňajky a bol naozaj lahodný.
5 vajec
150 g kokosu
1 prezretý banán
1,5 ČL vínneho kameňa (prášok do pečiva)
kokosový olej na vymazanie formy
Krém:
250 g ricotty
1 vanilkový struk
2 PL medu
biela alebo iná kvalitná čokoláda
ovocie na ozdobenie
Najprv si oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme aj štipku soli. Žĺtka vyšľaháme s roztlačenými banánom do peny (banán by mal mať úplne hnedú šupku, vtedy dobre osladí koláč). K vyšľahaným žĺtkom primiešame kokos a prášok do pečiva. Ja som kokos mixovala asi 5 minút v mixéri, aby bol vláčny a zjemnil koláč. Keď máte kokos vymiešaný, jemne primiešajte sneh. Formu na pečenie (15x20) vymažeme kokosovým olejom, vlejeme cesto a pečieme na 180 °C 30 minút. To, či je koláč upečený, skonrolujeme špáradlom. Keď ho vytiahneme z koláča, malo by byť čisté. Kým sa koláč pečie, pripravíme si krém. Ricottu (alebo jemný tvaroh) si vymiešame s medom, vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme na dve polovice a lyžičkou vyškrabeme vnútro, pridáme ho k ricotte. Med pridávame podľa chuti, keď sa vám bude zdať plnka málo sladká, pridajte viac medu. Struk nevyhadzujte, nechajte ho vysušiť a pridajte k práškovému brezovému (alebo inému) cukru, nechajte odpočívať a vznikne vanilkový cukor :-) Koláč po vytiahnutí z rúry nechajte vychladnút, pridajte krém. Buď ho rovnomerne rozotrite na koláč alebo narežte na kocky a pridajte lyžicu krému na každý kúsok. Ozdobte posekanou kvalitnou čokoládou a ovocím.