Nátierka z pečených rajčín s cesnakom
Urodilo sa vám veľa paradajok a už neviete, čo s nimi? Tento recept vám možno pomôže :-) Moja úroda je taká skromnejšia, no susedka má na dvore takú malú paradajkovú džungľu a tak som ju s láskou odbremenila :D Vznikla táto nátierka z pečených rajčín, úžasne ju prevoňal cesnak, dochutila morská soľ a olivový olej.
2 kg rajčín
10 strúčikov cesnaku
2 ČL hrubej morskej soli
olivový olej
Rajčinky nakrájame na približne rovnaké kúsky, ja som krájala na štvrtiny. Uložíme na papier na pečenie na plech veľký plech. Cesnak ošúpeme a vcelku poukladáme pomedzi rajčiny. Posolíme, pokvapkáme olejom a dáme piecť na 180 stupňov, približne na 40 minút. Ja som rejčiny zmixovala v kuchynskom robote. Naberačkou ich preložíme do robota aj s cesnakom. Šťavu, ktorú pustili, nenaberáme, nátierka by bola veľmi riedka. Tú som potom preliala do pohára a použila som do paradajkovej polievky. Zmixujeme na jemné pyré, ochutnáme a dochutíme soľou, štipkou čierneho korenia. Ja som kvôli malej nedávala čili papričky, no určite by sa tam hodili. Ešte horúcu, zmixovanú nátierku prelejeme do skla, uzavrieme, otočíme hore dnom a necháme v utierke vychladnúť. Porcie: 1 L nátierky (4 sklíčka) Čas prípravy: 1,5 hodiny