Lievance z pohánkovej múky
Ja a pohánka, to je ako popis na paste parodontax - zvykám si na chuť :D úprimne sa priznám, že mi vadí jej chuť, volám to - drevená :-) ale manželovi a dcérke chutí, tak som im urobila lievance, ochutnala som aj ja a bola som dosť v šoku, lebo z tých lievancov som typickú pohánkovú chuť necítila. Boli krásne mäkkučké, v spojení s domácim jahodovým džemom až neodolateľné :-)
2 vajcia
100 g pohánkovej múky
100 ml mlieka z lieskových orechov (alebo iného rastlinného, či vody)
1 ČL vínneho kameňa (prášok do pečiva)
1 PL brezového cukru (alebo iného obľúbeného sladidla)
mleté mandle, ovocie a džem na ochutenie
Vajcia si vyšľaháme metličkou, pridáme mlieko, múku, cukor a prášok do pečiva. Všetko spolu zmiešame a vznikne nám hustejšie, ťahavé cesto. Cesto si naberte do polievkovej lyžice a jemne vylejte na panvicu, cesto je kompaktné, pôjde vám to ľahko. Opekáme na nepriľnavej panvici alebo na troške ghee masla, či kokosového oleja. Opekajte na miernejšom plameni, vtedy budú lievance mäkké, keď ich opečiete na väčšom plameni, budú suchšie. Na tanieri ochuťte ľubovoľným ovocím, ja som ich natrela domácim jahodovým džemom a posypala mandľami. Porcie: 14 lievancov Čas prípravy: 30 minút