Krém zo sladkých zemiakov so zázvorom a petržlenovými čipsami
Toto je určite najlepšia polievka, akú som doteraz vymyslela a uvarila :-) Do krému zo sladkých zemiakov som pridala čerstvo nastrúhaný zázvor a toto spojenie chutí som doplnila petržlenovými čipsami. Odporúčam vyskúšať :-)
2 sladké zemiaky/bataty (asi 500 g, dostupné v Tesco, Kaufland)
2 cibule
20 g masla alebo kokosového oleja
1,2 L vriacej vody alebo zeleninového vývaru
2 ČL soli
zázvor 3 cm
petržlenová vňať
rastlinná smotana (mandľová, ovsená, sójová)
čerstvá petržlenová vňať
3 petržleny na čipsy
olivový olej
soľ
Na masle si orestujeme cibuľu, nakrájanú nadrobno. Pridáme nakrájané sladké zemiaky, podusíme a zalejeme vriacou vodou alebo vriacim vývarom. Voda by mala siahať iba mierne nad zemiaky, polievka musí byť hustá. Posolíme a varíme, kým bataty nezmäknú. Rozmixujeme ich tyčovým mixérom dohladka. Pridáme smotanu, prilievajte ju opatrne, aby ste dosiahli vami požadovanú konzistenciu, ja som použila polovicu balenia. Polievku ešte nechajte chvíľu vrieť, potom ju odstavte a pridajte zázvor. Potom už polievku nevarte. Kým sa polievka varí, pripravte si čipsy. Petržlen očistite a nakrájajte na tenké kolieska, môžete aj na strúhadle. Jemne osoľte, pokvapkajte asi jednou čajovou lyžičkou oleja a rozmiestnite ho na papieri na pečenie tak, aby sa jednotlivé kúsky neprekrývali. Na tanier naservírujte krém zo sladkých zemiakov, pridajte čipsy, čerstvú vňať, pokvapkajte kvalitným olejom a môžete podávať.