top of page

Jemná mandľová torta s banánovým krémom a jahodami

No konečne piatok :-) Mám pre vás tip na víkendový koláčik, použila som mleté mandle, ktoré som vám tu nedávno fotila (Lidl). Je bez múky, s minimom cukru. Je nadýchaný a vláčny. A tu by som sa zastavila :) Pri kávovej torte ste mi niektorí písali, že torta je mokrá, lebo jogurt a mascarpone pustili svoju šťavu a koláč navlhol. Keďže tam nie je múka, nemá čo túto vlhkosť vstrebať. Tak som chcela skúsiť, či je to až také zlé, lebo si nepamätám, žeby mi pri kávovej vadila vlhkosť. Krém som naniesla večer a ráno sme tortu zjedli, bola vláčna, nie mokrá. Ale ostal jeden kúsok až do večera a ten bol už mokrý. Takže záleží aj od dĺžky. Môžete skúsiť krém odizolovať nejakým džemom alebo ho naniesť až dve hodiny pred podávaním, keď vám vadí vláčnejšie cesto, no mne osobne na torte nič nevadilo :)

Môžete skúsiť TIP, ktorý som dostala, aby koláč nenavlhol: potrieť upečený korpus bielkom a nechať ešte na chívľu zapiecť.

Recept:

  • Korpus

  • 5 vajec (mala som malé 40g, keď máte veľkosť M (60 g), stačia aj 4 vajcia)

  • 100 g mandľovej múky (pomleté mandle)

  • 1 ČL vínneho kameňa (prášok do pečiva)

  • 2 PL trstinového cukru (kokosového, brezového)

Krém

  • 2 menšie banány alebo jeden väčší

  • 400 g gréckeho jogurtu

  • jahody alebo iné ovocie na ozdobenie

Žĺtky oddelíme od bielkov, z bielkov vyšľháme tuhý sneh so štipkou soli. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. V miske premiešame mandľovú múku s práškom do pečiva a zamiešame k žĺtkom. Jemne pridáme polovicu snehu, opatrne pomiešame a pridáme druhú polovicu snehu. Dáme piecť do tortovej formy (28 cm), ja som použila aj papier na pečenie. Pečieme na 180 stupňov. Ja som piekla 10 minút, ale kontrolujete si špáradlom, či je po vytiahnutí suché, vtedy je cesto hotové. Kým sa cesto pečie, vymiešame si krém. Banány som roztlačila vidličkou a potom som ich ešte pomixovala, aby nemali hrudky a vymiešala som ich s jogurtom, môžete pridať aj lyžicu medu, keby sa vám to zdalo málo sladké. Keď bude torta upečená, z ešte teplej dáme opatrne dole papier na pečenie (tortu otočíme a papier pomaly dávame dole). Korpus necháme vychladnúť a navrstvíme krém, ozdobíme jahodami. Necháme aspoň dve hodiny stuhnúť a môžeme podávať. je dôležité kúpiť pravý grécky jogurt, aby sa vám plnka neroztekala, ale aby bola hustá.


DOVOLENKA NA LIPTOVE?

chata.png

Na tejto rozprávkovej chate Vám bude chutiť najlepšie :)

KATEGÓRIE

bottom of page