Ghee maslo
Aj napriek silno narazenému palcu na nohe som opäť v kuchyni, ako dobre, že to nie je na ruke, to by som nemohla variť! :-) Dostala som sa k domácemu masielku, tak som si povedala, že si konečne vyrobím ghee maslo. Je to veľmi jednoduché. Ghee maslo je zdravšie ako klasické, je zbavené kravskej bielkoviny, môžu ho používať aj ľudia s intoleranciou laktózy. Poznali ho už naše babky, ktoré si vyrábali prepustené maslo, aby dlhšie vydržalo, keďže sa bez chladničky maslo rýchlo kazilo. Navyše má bod prepálenia až na 250 stupňov, obyčajné maslo na 170 stupňov. Nemusíte mať domáce maslo, môžete si prepustiť aj to z obchodu.
Recept:
3 x 250 g maslo
Maslo si rozpustíme v hrnci na strednom plameni. Stále ho miešame, po 10 minútach sa vytvorí pena, ktorú jemne pozbierame, nemusíte všetku, iba zvrchu. Keď sa tá pena vytvorí, už maslo nemiešajte odspodu, ale len premiešavajte zhora, dole sa usádza bielkovina. Miešajte celý čas, až kým pena nezmizne, ona sa postupne zrazí a padne dole. Keď sa to stane, maslo je hotové. Môžete si pozrieť aj rôzne videá na youtube, aby ste videli, ako to prebieha, ale nie je to vôbec zložité. Maslo potom preceďte cez sitko, na dne hrnca uvidíte zrazenú bielkovinu. Uzavrite do fľaštičky a nechajte ztuhnúť. Celé to trvalo asi 25 minút.