Domáce celozrnné žemličky

Včera som chodila celý deň vysmiata, lebo to zbožňujem, keď sa mi niečo v kuchyni fakt podarí :-) a toto sa mi podarilo! Keďže nie som úplne tradičná kuchárka, 1x som robila kysnuté cesto (ďakujem za konzultácie), lebo som zatúžila po domácich žemličkách. Sú geniálne!

  • 400 g špaldovej celozrnnej hladkej múky

  • 1 ČL soli

  • 2 PL olivového oleja

  • rôzne semienka (použila som tekvicové, slnečnicové a sezam)

  • Kvások:

  • 250 ml vlažného mlieka

  • 1 ČL trstinového cukru

  • 1/2 droždia (FALA)

  • žĺtok rozmiešaný s trochou mlieka na potretie

Najprv si urobíme kvások. Mlieko zohrejeme, musí byť vlažné, nie horúce. Pridáme lyžičku cukru a rozdrobíme droždie. Zakryjeme, urobia sa bublinky a je to hotové. Zatiaľ si pripravíme ostatné ingrediencie. Múku preosejeme do misy, pridáme soľ a olej, hneď aj kvások a semienka. Premiešame varechou a cesto je hotové. Ja mám misku-rýchlokysku, keď ju nemáte, misu zakryte a dajte na teplé miesto aspoň na hodinu. Po vykysnutí cesto rozdeľte na osem kúskov, vytvarujte do malých bochníčkov a uložte na papier na pečenie. Tam nechajte ešte polhodinu kysnúť. Pred pečením si rozmiešajte žĺtok s troškou mlieka a potrite ním celú buchtičku. Posypte sezamom a dajte piecť. Pečieme 30 minút na 180 stupňov. Ja som pečivo využila do domácich hamburgerov, vy s ním naložte, ako uznáte za vhodné :-)


MOJA KNIHA

KATEGÓRIE