Babkine holúbky

Dnes mám pre vás recept skôr tradičnej slovenskej kuchyne, no podľa mňa na ňom nie je nič zlé, či nezdravé. Tam, odkiaľ pochádzam, to voláme "zavivana kapusta" :-) to preto, lebo sa do kapustného listu zavinie plnka. Milujem toto jedlo, no nikdy som to neskúšala sama, vždy nám to prinesie moja babka, od ktorej to mám najradšej. No dostala som na to chuť, tak som to skúsila sama a bolo to skoro ako od nej :-) Naložené kyslé kapustné listy som našla vo Freshi v chladničke pri ovocí a zelenine. Keby ste ma videli, ako to jem :DBez príboru, len tak ako sendvič, mňam :-)

  • 15 kyslých kapustných listov

  • 2 šálky ryže

  • 500 g bravčového karé alebo hovädzieho zadného mäsa

  • 2 veľké cibule

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 PL olivového oleja

  • malá konzerva paradajkového pretlaku

  • 3 ČL soli

  • 1 ČL mletého čierneho korenia

  • 1 ČL mletej sladkej papriky

  • sušené huby (možné vynechať)

  • 500 g kyslej kapusty

Najprv si pomlieme mäso. Nakrájame cibuľu, cesnak a orestujeme ju na veľkej panvici na olivovom oleji. Pridáme mäso, soľ, čierne korenie a sladkú papriku. Podlejeme pretlakom a pridáme ryžu. Krátko orestujeme, môžeme podliať trochou vody. Touto zmesou naplníme kapustné listy. Ja som chcela mať kapustné listy naplnené rovnomerne, preto som si ich rozložila na kuchynskú linku, rovnomerne som rozmiestnila plnku a listy som zvinula. Plnku umiestnime dostredu. Zvinieme smerom k stredu hrubšiu časť listu, potom boky a nakoniec zavinieme do rolky. Na dno hrnca dáme kyslú kapustu a sušené huby, kapustu dávame preto, aby to neprihorelo. Tesne vedľa seba ukladáme kapustné listy, ja som urobila tri poschodia. Do hrnca nalejem vodu, asi 0,75 L. Voda by mala siahať pod posledné poschodie listov. Zakryjeme a varíme na miernom ohni asi hodinu. Keď chcete zistiť, či sú holúbky hotové, otvorte jeden list a ochutnajte. Podávame s kyslou kapustou. Porcie: 15 holúbkov Čas prípravy: 2 hodiny


MOJA KNIHA

KATEGÓRIE