top of page

Vanilková torta s banánmi a karamelom

Môj manžel mal narodeniny (všetko najlepšie :-*) a okrem iného som mu pripravila túto skvelú tortu. Za všetku tú lásku a oporu by si zaslúžil aj tri, no stála za to! Profi "zdobič" zo mňa asi nebude, ale komu na tom záleží, bola faaakt dobrá, no najlepší bol ten karamel, jaaaj, kedy bude mať zas niekto narodky? :D

Korpus:

  • 5 vajec

  • 30 g brezového cukru (alebo iného sladidla)

  • 50 g špaldovej polohrubej múky (alebo hladkej)

  • 1 balíček prášku do pečiva s vínnym kameňom

Krém:

  • 250 g ricotta

  • 250 g jemný tvaroh

  • 200 g macarpone (alebo tvaroh)

  • 1 PL medu

  • 1 ČL vanilkového prášku

Poleva:

  • 50 g trstinového cukru

  • 100 ml šľahačkovej smotany

  • štipka soli

  • 3 banány (môžete použiť akékoľvek ovocie)

  • ľubovoľný džem

Najprv si vymiešajte krém z uvedených surovín (metličkou, nie mixérom) a dajte ho do chladničky. Piškótu si môžete pripraviť aj vopred, no nemusíte, stačí ju nechať vychladnúť. Vajcia rozdeľte na žĺtky a bielky. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a odložte bokom. Žĺtky vymiešajte s cukrom do peny. Čím lepšie bude zmes vyšľahaná, tým bude korpus nadýchanejší. K žĺtkovej zmesi primiešajte múku s práškom do pečiva (ja som preosiala) a jemne zapracujte aj sneh. Menšiu formu na pečenie (20 cm) vysteľte papierom na pečenie a korpus jemne vylejete a rovnomerne rozotrite. Pečte pri teplote 170 °C cca 30 minút alebo kým nebude špáradlo po vytiahnutí suché. Boky korpusu po vychladnutí orežte od formy a korpus vyberte. Rozrežte ho na dve alebo na tri časti a každý plát natrite džemom. Ja som použila domáci jahodový džem bez cukru, môžete zvoliť akýkoľvek alebo ho môžete vynechať. Krém som vložila do sáčku a koniec som odstrihla, tak som urobila obrubu na pláte a vnútro som doplnila krémom. Uložte nakrájané banány, znova plát cesta, džem, krém a banány. Na úplný vrch natrite krém. V tejto fáze si môžete pripraviť karamel. Zohrejte cukor a keď sa rozpustí, hneď môžete primiešať trochu smotany. Bude to prskať, no miešajte na miernom plameni a prilejte aj zvyšok smotany. Pridala som aj štipku soli. Získate karamelovú omáčku, polejte ňou tortu a dajte do chladničky stuhnúť. Ostáva už len popriať všetko najlepšie :-*

Hľadáte darček na Vianoce? Páčia sa vám moje recepty? V mojej knihe nájdete 300 receptov, z ktorých si určite vyberiete svoje obľúbené :-) Okrem raňajok, desiaty, polievok, obedov, večerí a receptov na domácu výrobu tam nájdete aj množstvo receptov na zdravé koláče, mnohé bez cukru, laktózy a múky. Kúpiť si ju môžete tu.


DOVOLENKA NA LIPTOVE?

chata.png

Na tejto rozprávkovej chate Vám bude chutiť najlepšie :)

KATEGÓRIE

bottom of page