Hokkaido torta s vanilkou

Minulý rok som sa strašne prejedla tekvice a dlhšie som sa jej vyhýbala, no varím ju môjmu chlapčekovi do príkrmov, tak som si povedala, že skúsime do koláča a naozaj ju tam neucítite, dodá korpusu vláčnosť, takže smelo do toho :-) Navyše som objavila vanilkový prášok a dávam ho všade, kde sa dá, závisláčka :-) Korpus nie je nijako sladený a krém javorovým sirupom, no nemusíte, vanilka mu dá takú úžasnú chuť, že netreba sladidlo :-)

Korpus:

  • 5 vajec

  • 2 veľké zrelé banány

  • kôra z 1 bio citróna

  • 1 PL citrónovej šťavy

  • 200 g tekvicového pyré

  • 130 g celozrnnej špaldovej múky

  • 1 balíček prášku do pečiva s vínnym kameňom

Krém:

  • 250 g mascarpone

  • 250 g cream cheese

  • 150 g ricotty

  • 200 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu

  • 4 PL javorového sirupu alebo iného sladidla

  • 2 ČL vanilkového prášku

  • 6 plátkov želatíny

  • ľubovoľný džem

  • 4 kocky 90 % čokolády

  • 2 PL kokosového oleja

  • 1 ČL javorového sirupu

  • posekané mandle

Najprv si tekvicu ošúpte, nakrájajte, uvarte a bez vody rozmixujte na jemné pyré. Toto pyré môžete mať v chladničke a použiť do nátierky, koláča, sušienok, lievancov. Vajíčka rozdeľte na žĺtky a bielky. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a odložte bokom. V mixéri pridajte k tekvicovému pyré banány, žĺtky, kôru a šťavu z citróna a pomixujte. Pridajte múku s práškom do pečiva a zamiešajte. Jemne primiešajte tuhý sneh a následne hmotu vylejte do formy s odnímateľným okrajom, vystlanej papierom na pečenie. Pečte pri teplote 180 °C cca 40 minút. Zatiaľ si vymiešajte krém s vanilkou (našla som v predajni DM vanilku v prášku, no môžete použiť aj struk). Podľa návodu použite želatínové plátky a primiešajte ich ku krému. Keď korpus vychladne, oddeľte papier na pečenie a korpus vložte naspäť do formy. Natrite ho džemom, ja som použila marhuľový. Rovnomerne navrstvite krém a nechajte cez noc v chladničke. Ráno orežte okraje od formy nožom a tortu preložte na tanier. V hrni roztopte čokoládu s olejom a sladidlom, to môžete pokojne vynechať. Čokoládu vylejte na tortu a nechajte chvíľu schladiť. Posypte posekanými mandľami a uvarte dobrú kávu :-)

Koláčiky, torty, čískejky a mnohé ďalšie recepty nájdete v mojej knihe, ktorú môžete mať aj s venovaním a podpisom :)

Ešte jeden kúsok, lahodnááá :-)


MOJA KNIHA

KATEGÓRIE