Čokoládová torta pre Aminku
Moja dcérka sa volá Amina, bola som prekvapená, že aj takéto netradičné meno je v kalendári (10.7). Nedávno som mala meniny ja a vysvetlila som jej, čo to meniny sú. Prišla z prázdnin a ja som jej na privítanie urobila túto tortu, hovorí mi: "mamka, budeme sa hrať, že mám meniny" a vtom mi to došlo, ona ich fakt mala :D takže všetko najlepšie, Aminka naša :-)
Lulus točí super videjká, volajú sa Sladká škola, odporúčam pozrieť, je veľmi veľmi šikovná (link v texte) a veľa sa dá od nej naučiť, kiežby som bola taká šikovná ako ona :-)
Korpus:
3 vajcia
30 g kokosového cukru
200 g bieleho jogurtu (grécky typ)
40 g masla
20 g holandského kakaa
65 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
60 g špaldovej hladkej múky
1 balíček prášku do pečiva s vínnym kameňom
Krém:
700 g jemného tvarohu
100 g krémového syra (alebo mascarpone, ricotta)
2 PL roztopeného medu
marhuľový džem (alebo iný kyslý džem)
Poleva:
50 g čokolády (min.70 % kakaa)
2 PL kokosového oleja
Recept nie je zložitý, vyžaduje si iba trochu trpezlivosti, hlavne pri ozdobovaní :-) Vajcia si vyšľahajte s cukrom do peny. Pridajte grécky jogurt, mäkké maslo a zamiešajte. Prisypte kakao, múky s práškom do pečiva, znova zamiešajte. Zmes vylejte do menšej formy na pečenie (20 cm - s odnímateľným okrajom), vystlanej papierom na pečenie. Túto formu som použila, aby bol korpus vyšší a aby čokoládové "stekance" krajšie vyzerali. Papier stačí položiť na dno a formu uzavrieť. Takto vám cesto nevytečie von. Pečte pri teplote 180 °C asi 40 minút. Zatiaľ si vymiešajte krém z tvarohu, syra a roztopeného medu (nie horúceho). Cesto skontrolujte špáradlom, keď je po vytiahnutí suché, korpus je upečený. Nechajte trochu vychladnúť, nožom orežte korpus od okrajov formy, otočte ho a jemne zaťažte, keď sa vám urobí vypuklina. Ja to robím preto, aby bol rovný a aby som z neho nemusela zrezávať. Po vychladnutí korpus rozrežte na dve polovice. Navrstvite asi polovicu krému na spodnú časť, na druhú natrite nahrubo džem. Je dobré, keď je kyslastý, dopĺňa čokoládovú chuť. Oba korpusy spojte a navrstvite zvyšný krém na vrch a boky torty. Zarovnajte, uhlaďte ako len viete a nechajte schladiť asi 2 hodiny. Tento krok nevynechajte, bude sa vám lepšie roztekať čokoláda :-) Nad parou zohrejte čokoládu s kokosovým olejom. Nechajte ju vychladnúť, mala by byť vlažná, aby čokoláda tuhla pri ozdobovaní torty. Vlažnú čokoládu lyžicou rozlievajte po obvode torty, robte to pomaly a použite radšej menšiu lyžicu :-) Keď "oblejete" okraje, vyplňte čokoládou aj vrch torty. Hneď ozdobte ovocím, jedlými kvetmi, čím len chcete. Dajte znova schladiť a violá, torta je hotová :-)
Trik s pretočením torty aj vrstvenie krému som sa naučila od Lulus zo Sladkej školy, ďakujem, video si môžete pozrieť tu :-)
Páčia sa vám moje recepty? V mojej knihe nájdete 300 receptov, z ktorých si určite vyberiete svoje obľúbené :-) Kúpiť si ju môžete tu.