Kvásková pizza Hocičo
Keď som už vyskúšala kváskový chlieb, vianočku, rožky, bábovku, prečo nevyskúšať pizzu! Mňam! Sľúbila som recept, tu je - z knihy Kváskovanie, ako inak :-) Aj moje maličké úpravy, lebo to by som nebola ja :-)
Recept:
Na štartér potrebujeme:
160 g ražnej celozrnnej múky
160-190 g vlažnej vody
1 PL materského kvásku
Suroviny spolu zmiešame, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme 9-12 hodín prekvasiť na teplom mieste.
Ďalej na cesto potrebujeme (na 4 pizze o priemere 30 cm):
200 g špaldovej celozrnnej múky
300 g pšeničnej hladkej múky
2 PL olivového oleja
12 g morskej alebo himalájskej soli
260-280 g vlažnej vody
Suroviny na cesto zmiešame v miske so štartérom a vypracujeme vláčne cesto. Misku prikryjeme potravinovou fóliou a necháme 2-3 hodiny odstáť na teplom mieste.
Po odstátí rozdelíme na 4-5 bochníkov podľa toho, aké veľké pizze chceme. Medzitým si dáme predhriať rúru na maximum 250 °C, pričom do rúry vložíme plytký plech, na ktorom sa bude pizza piecť a na dno rúry starší plech, ktorý bude slúžiť na zaparovanie. Alebo namiesto plechu dáme do rúry kameň na pečenie pizze. Cesto tvarujeme na pomúčenej doske. Zoberieme jeden bochník cesta a valčekom vaľkáme smerom od stredu ku krajom, až vytvoríme kruh. Cesto preložíme na valček a prenesieme na rovnú dosku alebo drevený lopár. Z neho budeme dávať pizzu na plech do rúry. Pozor: na cesto dávame Ďalšie suroviny, až keď ho máme preložené z dosky na prenášacej podložke. Následne na vrch pizze poukladáme hocičo, čo máme radi. Pizzu prenesieme na horúci plech v rúre. Na dolný plech nalejeme hrnček vody kvôli zapareniu. Pečieme pri 250 °C cca 4-5 minút, až kým sú okraje pizze pekne do hneda.
Moje zmeny:
1. Ja som cesto nechala stáť v chladničke asi dva dni, čiže si môžete cesto pripraviť vopred, vydrží vám :-)
2. Bochníky som nevaľkala, iba som ich trochu pomúčila a rukami ponaťahovala na papieri na pečenie, cesto tak ostalo trošku hrubšie na okrajoch a to bolo super :-)
3. Najdôležitejšia zmena, ktorú som urobila je tá, že som cesto predpiekla. Skúšala som piecť podľa receptu, no asi mám nejaký zlý plech alebo som dala veľa oblohy, lebo sa mi tak dobre neprepieklo, preto som cesto preložila na plech, rúru zaparila, piekla som 5-7 minút (keď budete robiť tenšiu pizzu, pečte kratšie), vybrala, obložila a dopiekla ešte 5 minút. Takto sa mi to v mojej rúre podarilo, keby som mala pizza kameň, určite by to bolo lepšie :-)
To je všetko, pizza bola výborná aj napriek výraznému zastúpeniu celozrnnej múky a čo je najdôležitejšie, nenafukovalo ma z nej ako to u mňa býva, keď si dám klasickú pizzu.
Ďalšie recepty nájdete v knihe kváskovanie.sk