Kváskovanie
Keď som sa rozhodla začať piecť s kváskom, bol to začiatok jednej veľkej lásky :-) Od manžela som na Vianoce dostala knihu Kváskovanie a keďže sa mi kniha veľmi páči a dobre sa mi z nej pečie, rozhodla som sa nafotiť pre vás pár receptov. Zverejniť však môžem len jeden, bude to recept na výbornú kváskovú bábovku zo špaldovej múky. V knihe nájdete 65 receptov - recepty na chlebík, rožky, sladké pečenie i slané (pizza, štangle, knedľa), no i bezlepkové. Recepty sú napísané detailne s fotopostupom. V úvode knihy nájdete kapitoly o rozdieloch medzi kváskom a kvasnicami, aj podrobný postup ako založiť a starať sa o kvások. Veľmi užitočná je aj kapitola o chybách kvásku a chleba. V knihe jednoducho nájdete všetko, čo potrebujete vedieť, aby ste začali kváskovať, ja som z nej nadšená! :-)
Keď ešte váhate, či začať piecť s kváskom, skúste to :-) Kváskové chlebíky či iné kváskové pečivo má pozitívny vplyv na vaše zdravie. Tu je úryvok z knihy, ktorý vás možno presvedčí :-) "Probiotické kultúry, ktoré počas kvasenia vznikajú, posilňujú imunitu, zlepšujú peristaltiku čriev a predchádzajú zápche. Kváskový chlieb je preto ľahšie stráviteľný a vznikajúca kyselina mliečna vytvára prirodzenú chlebovú arómu a prirodzene chlieb aj konzervuje. Preto má kváskový chlieb dokonca lepšiu trvanlivosť a chlieb aj konzervuje." Z klasického chleba vás nafukuje a neviete prečo?: "Kvasnice aktivujú tzv. alkoholové kvasenie za vzniku oxidu uhličitého a malého množstva alkoholu, ktorý rýchlo vyprchá a napomáha "nadúvaniu" cesta. Kvasinky z kvasníc odolávajú vysokým teplotám a a pokračujú vo svojom diele aj po upečení výrobku, najmä kým je čerstvý. Naviac, čerstvo upečený výrobok ešte obsahuje časť plynu, ktorý kysnutím a pečením nestihol uniknúť. Takýmto spôsobom prežívajúce živé kvasinky z pečiva narúšajú rovnováhu našej črevnej mikroflóry."
Všetky recepty v článku a viac o kváskovaní si prečítate v knihe Kváskovanie, kúpiť si ju môžete tu: kvaskovanie.sk
Poďme teda na spomínaný recept kváskovej bábovky, ktorý zvládne aj úplný začiatnočník v kváskovaní:
Na štartér potrebujeme:
80 g špaldovej celozrnnej múky
100 g vlažného mlieka
1 PL kvásku
Suroviny dobre premiešame a necháme na kuchynskej linke prekvasiť 1-2 hodiny. Kvások sa naštartuje, čo vidíme podľa bubliniek.
Ďalej potrebujeme:
170 g špaldovej hladkej múky
100 ml oleja
150 g trstinového cukru
2 ČL vanilkového cukru
4 vajcia
špaldovú krupicu na vysypanie formy
Ako postupujeme:
V miske si metličkou vymiešame vajcia s cukrom, aby sme ich trochu prevzdušnili. Pridáme ostatné suroviny aj so štartérom. Vymiešame hustejšie cesto bez hrudiek. Misku s cestom prikryjeme najlepšie fóliou, aby cesto neobschýnalo a necháme 1 hodinu postáť.
Formu na bábovku vymastíme olejom a vysypeme krupicou. Cesto nalejeme o formy a necháme finálne prekvasiť asi 1 hodinu. Keď uvidíme na povrchu cesta aspoň pár bubliniek, bábovka môže ísť do rúry. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 50 minút. Správne upečenie testujeme špajdľou. Hotovú bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť. Dobré bábovkovanie!
Bábovka bola výborná, ja som použila iba polovičnú dávku cukru, odporúčam vyskúšať :-)
Toto sú ďalšie recepty, ktoré som z knihy vyskúšala:
1. Osvedčený chlieb str. 40
2. Kváskové bagetky str. 126
Piekla som ich už veľakrát, sú úžasné. Najradšej ich má naša malá, mamka upečieš ešte gagetky? :-)
3. Anglické rožky str. 258
4. Plnené hrebene str. 168
Tieto hrebene som už robila s rôznymi náplňami, s tvarohovou, makovou, orechovou, no najviac nám chutila náplň s kokosom a lyžičkou domáceho čučoriedkového džemu. Jednoducho zalejete kokos trochou vriaceho mlieka, osladíte a naplníte hrebene.
Príjemné kváskovanie! :-)