Sviečková s hovädzím mäsom, špaldovou knedľou a brusnicovou omáčkou

Cez víkend by ste si dali niečo fakt dobré? Toto jedlo je vhodný adept :-) Ja millujeeeem sviečkovú, ale vždy som si dala len trochu, lebo vďaka múke v knedlíku, múke v zápražke, smotane nie je práve jedlom v redukčnom jedálničku, tak som si ju ozdravila a výsledok bol taký, že som omáčku mala aj na večeru (bez knedle). Božské čosi, fakt, mňam :-) Knedľu som robila 1x, našla som si recept a urobila som polovičnú dávku, je tak pre štyri osoby, omáčky je viac, ako my hovoríme: ako pre poliakov :-)

Hovädzie mäso so sviečkovou omáčkou a domácou knedľou

  • 600 g hovädzieho mäsa (zadné)

  • 1 cibuľa

  • 20 g slaniny

  • 400 g mrkvy

  • 200 g petržlenu

  • 100 g zeleru

  • šťava z 1 citróna

  • 2 PL horčice

  • 3 ks bobkového listu

  • Celé nové korenie

  • Celé čierne korenie

  • 2 ČL himalájskej soli

  • 1 PL olivového oleja

Hovädzie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky. Tie okoreníme čiernym mletým korením a soľou. Plátky sprudka orestujeme na oleji, aby sa zatiahli. Vyberáme na tanier a do výpeku pridáme nakrájanú cibuľu a slaninu(voliteľné), ktorú orestujeme. Dala som slaninku pre chuť, mala som domácu, mňam. Pridáme bobkový list, pár bobuliek čierneho korenia a nového korenia a krátko orestujeme. Pridáme citrónovú šťavu, 1 lyžicu horčice a premiešame. Podlejte trochou vody, keby vám to priháralo. Do tohto základu primiešame nakrájanú zeleninu (na malé kúsky), posoľte a krátko poduste. K zelenine pridáme mäso a zalejeme vývarom alebo vriacou vodou aspoň 10 cm nad mäsom a zeleninou. Počas varenia vodu prilejte, keď sa vám odparí. Varíme, až kým mäso nezmäkne. Po zmäknutí ho vyberte na tanier, vyberte aj celé korenie a zeleninu pomixujte tyčovým mixérom dohladka. Ja som pridala ešte lyžicu horčice, môžete aj citrónovú šťavu, už podľa vašej chuti. Môžete zjemniť trochou mlieka, rastlinnou smotanou, či šľahačkou, ja som nedávala nič, mne to chutilo takto. Mäso vložte do omáčky, nechajte prehriať a môžete podávať. Porcie: 8 Čas prípravy: 2,5 hodiny

Brusnicová omáčka

  • 3 hrste brusníc (nesírené, nesladené)

  • Voda

Brusnice dajte do malého hrnca, zalejte dvojnásobkom vody a varte, kým nezmäknú. Keby sa vám voda odparovala, dolejte ju. Prelejte brusnice aj s vodou do vyššej nádoby a pomixujte tyčovým mixérom, vznikne vám hustá brusnicová omáčka. Servírujeme na citróne.

Špaldová kysnutá knedľa

  • 100 g celozrnnej hladkej špaldovej múky

  • 100 g celozrnnej polohrubej špaldovej múky

  • 100 ml mlieka

  • ½ kocky droždia (FALA)

  • 2 PL oleja

  • 1 vajce

  • 1 ČL soli

  • štipka cukru

Najprv si pripravíme kvások. Mlieko si nalejeme do pohára a pridáme trochu múky (medzi prsty), zohrejeme ho, aby bolo teplé (nie horúce), vložíme ho do misky s horúcou vodou, aby bolo počas kvasenia stále v teple. Do mlieka pridáme rozdrobené droždie, štipku cukru a pomiešame. Zakryjeme a necháme 10 minút postáť. Zatiaľ si preosejeme múku do misy, rozbijeme vajíčko, pridáme olej, soľ a nakoniec vykysnutý kvások. Zamiešame varechou alebo rukou a vypracujeme hladké cesto. Zakryté necháme podkysnúť aspoň hodinu na teplom mieste. Po vykysnutí cesto preložíme na dosku a jemne vytvarujeme knedľu. Necháme polhodinu postáť, zatiaľ si do väčšieho hrnca nalejeme vodu, upevníme bavlnenú utierku, aby sme knedľu naparili. Na utierku položíme knedľu a zakryjeme druhým väčším hrncom. Paríme presne 20 minút na strednom plameni.

Porcie: 4 Čas prípravy: 2 hodiny

Páčia sa vám moje recepty? V mojej knihe nájdete 300 receptov, z ktorých si určite vyberiete svoje obľúbené :-) Okrem raňajok, desiaty, polievok, obedov, večerí a receptov na domácu výrobu tam nájdete aj množstvo receptov na zdravé koláče, mnohé bez cukru, laktózy a múky. Kúpiť si ju môžete tu.


MOJA KNIHA

KATEGÓRIE

© 2016 by Recepty mojej zdravej kuchyne. Created wth Wix.com