Risotto z pečenej tekvice
Aké jedlo sa vám spája s jeseňou? Zrejme bude mať niečo spoločné s tekvicou, no okrem tradičnej polievky môžete skúsiť aj toto výborné risotto, oblížete si všetky prsty! :-)
500 g hokkaido tekvice
1 šálka ryže arborio
1 PL ghee masla
2 ČL himalájskej soli
1/2 ČL kurkumy
2 šalotky
1 L zeleninového vývaru
parmezán
Tekvicu rozdelíme na dve polovice, vyberieme jadierka, nakrájame ju na kúsky a uložíme na papier na pečenie, jemne ju posolíme. Pečieme na 180 °C približne 20 minút. Zatiaľ si na masle orestujeme nakrájanú šalotku. Pridáme ryžu, pomiešame a postupne začneme prilievať vývar. K ryži pridáme aj tretinu tekvice z rúry. Vývar necháme bubublať vedľa v hrci. Keď sa vývar vstrebe do ryže, pridáme ďalšiu naberačku. Takto postupujeme, kým ryža nebude polomäkká. Upečenú tekvicu rozmixujeme na jemné pyré a primiešame k risottu. Pridáme aj lyžicu masla a dochutíme himalájskou soľou a štipkou kurkumy. Na tanieri ochutíme parmezánom. Porcie: 4 Čas prípravy: 40 minút