Risotto so šampiňónmi a cuketou
Dnes sme mali na obed jedno z mojich naj jedál - risotto. Bežne ho robím s bielym vínom, parmezánom a klasickým maslom, no dnes som skúsila bezlaktózovú verziu pre moju Aminku :-)Vyskúšajte, je to príjemná jarná kombinácia :-)
300 g šampiňónov
jedna cuketa
1 šálka ryže Arborio
himalájska soľ
hubové korenie
ghee maslo
jarná cibuľka
1 L vývaru
Na troske masla si orestujeme nakrájanú bielu časť jarnej cibuľky. Pridáme nakrájané šampiňóny, podusíme a pridáme cuketu. Mala som v bio kvalite, nachala som ju aj so šupkou. Pridáme ryžu, je lepšie mať ryžu určenú na risotto, napríklad arborio. Celú smes podlejeme dvomi naberačkami vývaru. Ten nechajte prebublávať vedľa na miernom ohni, aby bol teplý a nezastavil var risotta. Keď sa vývar odparí, pridáme ďalšiu naberačku vývaru, pokračujeme dovtedy, kým nebude ryža polomäkká. Vtedy je jedlo hotové. Nedávala som parmezán, preto nezabudnite posoliť a ja som pridala ešte domáce hubové korenie. Risotto by sa malo na tanieri liať, nemá byť suché, preto nešetrite vývarom. Po odstavení primiešajte ešte lyžičku ghee masla alebo obyčajného, keď vám nevadí laktóza, konzistenicia bude krémovejšia a rizoto jemnejšie. Ochutiť ho môžete aj petržlenovou vňaťkou. Na tanieri ozdobte zelenou časťou jarnej cibuľky a nezabudnite na šalát :-) Porcie: 4 Čas prípravy: 40 minút