Cuketové placky

Mám za sebou náročný víkend na kurze pre výživových poradcov, no nezabúdam na vás :-)Natrafila som sa mladé cuketky, skúšala som ich už v rôznych podobách, no rozhodla som sa vyskúšať bezlepkové. Chutili úplne rovnako ako s vločkami ;)

  • 3 menšie cukety

  • 3 vajcia

  • 1/2 ČL soli

  • hrsť petržlenovej vňate

  • lístky čerstvej majoránky

  • strúčik cesnaku

  • 50 g instantnej celozrnnej ryžovej múky

Cuketu ošúpeme (keď máte cuketu v bio kvalite, môžete použiť aj šupku), nastrúhame ju na strúhadle nahrubo, posolíme a necháme ju aspoň 15 minút "vypotiť". 1x som skúšala bezlepkovú verziu, ryžovú múku môžete vymeniť za pomleté vločky, či hladkú celozrnnú špaldovú múku. Keď sa cuketa vypotí, šťavu vylejeme. Pridáme vyšľahané vajíčka, vňať, lístky majoránky (môžete použiť aj sušenú), pretlačený cesnak, namelieme čierne korenie a nakoniec pridáme ryžovú múku. Vznikne nám husté cesto, lyžicou vytvarujeme na papieri na pečenie placky. Pečieme na 180 stupňov, kým budú placky zlatisté. Na placky si môžete natrieť rastlinnú nátierku, pridať šalát - toto je verzia bez laktózy. No keď vám laktóza neprekáža, vymiešajte si dip z bieleho jogurtu (200 ml), pridajte strúčik cesnaku, soľ, čierne korenie a môžete pridať aj svoj obľúbený syr, u mňa je to parmezán. Keď sa placky upečú, aj s papierom ich dajte dole z plechu otočte naopak (tak, aby boli placky na plechu) a jemne stiahnite papier, takýmto spôsobom sa vám pekne oddelia od papiera. Toto jedlo vás poteší najmä v letných mesiacoch, lebo je ľahko stráviteľné :-) Porcie: 12 placiek (1 porcia) Čas prípravy: 45 minút


MOJA KNIHA

KATEGÓRIE