Špargľa so šampiňónmi, pórom a nivou
Mám pre vás prvý recept na špargľu :-) Použila som nivu, no vy si vyberte syr, ktorý máte radi. Pripravujem ešte úžasné cestoviny s lososom a špargľou a tiež krémovú polievku z bielej špargle s parmezánom. Milujem špargľu! :-)
Krémový syr (značka Goldesa) kupujem v Lidli, fotka je v albume Moje nákupy.
500 g špargle
1 ČL soli
zelená časť póru
200 g šampiňónov
70 g nivy
100 g krémového syra (Kaufland, Lidl)
1 Čl ghee masla
1 PL citrónovej šťavy
Špargľu očístíme strúhadlom na zeleninu, postupujeme od hlavičiek smerom nadol, hlavičky nešúpeme. Drevnaté konce odrežeme (2 cm od konca), môžete ich vyvariť v polievke. Určite ich odrežte, môže vám to pokaziť celú chuť jedla. Do hrnca si dajte variť vodu, posoľte ju a vložte špargľu tak, aby hlavičky neboli ponorené vo vode. Vložte ju tam až vtedy, keď voda bude vrieť. Odstopujte si tri minúty, potom ju vyberte. Vodu z varenia špargle nevylievajte. Na panvici rozpáľte maslo, pridajte nakrájaný pór, neskôr šampiňóny. Krátko orestujte a podlejte vodou, v ktorej sa varila špargľa. Zakryjeme a dusíme dve minútky. Zatiaľ si nakrájame nivu na kocky. Pridajte ju k zmesi spolu s krémovým syrom a citrónovou šťavou. Podlejte ešte dvoma naberačkami vody a nechajte roztopiť syr. Potom pridajte oheň na maximum a dve minútky redukujte omáčku na požadovanú hustotu. Omáčku som nesolila, lebo som ju podlievala vodou zo špargle, ktorá bola slaná a tiež kvôli nive, ktorá je slaná. Naservírujeme špargľu a prelejeme omáčkou, posypeme čerstvou pažítkou. Porcie: 2 Čas prípravy: 20 minút