Čerešňovo-tvarohový koláč
Prajem vám krásny víkend a dobrú chuť k fit koláčiku, akým je, napríklad, tento :-) U nás padli za obeť posledné mrazené zásoby čerešní a s výsledkom som naozaj spokojná, môžete použiť aj iné ovocie.
Cesto:
4 žĺtky
50 g roztopeného masla
2 bio citrónové cukry (40 g) (napr. vo Freshi)
šťava z 1/2 citróna
140 g hladkej celozrnnej múky
1 ČL vínneho kameňa
Plnka:
500 g jemného plnotučného tvarohu
4 bielky
1 citrónový cukor (20 gramov)
1 PL trstinového cukru
450 g čerešní
Žĺtky si vyšľaháme s citrónovým cukrom do peny. Pridáme maslo a premiešame, prisypeme múku s práškom do pečiva, citrónovú šťavu a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Dáme ho na polhodinu do chladničky. Cesto vyberieme, rozvaľkáme a vložíme do tortovej formy, vystelieme aj okraje. Popicháme vidličkou a dáme piecť na 10 minút do rúry na 170 °C. Kým sa cesto pečie, pripravíme si plnku. Bielky si vyšľaháme do peny. Postupne prisypávame citrónový cukor a šľaháme, metličkou jemne primiešame tvaroh. Ja som mala mrazené čerešne, v panvici som si ich zohriala, posypala som ich lyžicou cukru, pustili šťavu, tak som k nim pridala ešte lyžicu zlatého klasu, aby sa šťava zahustila. Keď máte čerstvé čerešne, tento postup môžete vynechať. Na predpečené cesto vylejeme tvarohové cesto a jemne uložíme čerešne, vylejeme aj šťavu z čerešní. Pečieme na 140 °C asi 40 minút. Koláčik je skutočne výborný :)